АКНЕ В АКТИВНА ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ (20-35 Г.)

Article Read Duration 12 минути за четене

ПО ТЕМАТА РАЗГОВАРЯМЕ С Д-Р ИРИНА ШАРКОВА, ДЕРМАТОЛОГ

Колко често срещан е проблемът с акне в тази възраст?

Смята се, че акнето засяга 9,4% от населението на света, което го прави осмото най-разпространено заболяване. Епидемиологичните проучвания показват, че акнето е най-често при тийнейджъри, като момчетата са по-често засегнати, особено при по-тежки форми на заболяването. Докато при акне на зрялата възраст, т.е. след 20-22 г. процентът на дамите с акне превалира и е над 60%.

Има ли разлика между тийнейджърското акне и това при 20-30-годишните хора

Акне вулгарис е често срещано, хронично, възпалително дерматологично заболяване. Клинично то се представя с комедони (запушени пори), папули, пустули, нодули, белези и хиперпигментации. Над 40% от жените на възраст между 20 и 40 години все още имат акне, като то се разделя на три подвида:

  • персистиращо акне (продължение на болестта от юношеството до зряла възраст);
  • рецидивиращо акне, с регресия след юношеството и рецидиви в зряла възраст и
  • късно появяващо се акне, което за първи път се проявява след пубертета (често в началото или средата на двадесетте години). Средната възраст е около 24 години и 10% от пациентите са на възраст от 35 до 44 години.

Клиничните характеристики на акне при жени в зряла възраст се различават от тези на юношеските акне. Ключовите разлики са разпространението на лезиите по лицето – U-образно засягане, с комедони и дълбоки папули по брадичката са специфични за жените, също и пъпчици по долната челюст – около 11%. Друга разлика е по-често формиране на постлезионални хиперпигментации и белези.

Какво може да го провокира?

Има три основни патофизиологични фактора и още няколко допълнителни: на първо място това са т.н. резистентни щамове на С. acnes (бактерията-причинител), които могат да причинят хронична стимулация, водеща до поява на възпалени лезии. Друга основна причина е хормоналият дисбаланс, както и генетичното предразположение при над половината от пациентите (акне, преживявано от майка, баща или братя и сестри). Повишените серумни нива на инсулиноподобен растежен фактор 1 корелират положително с броя на лезиите, с доказателства, че диетата с ниско гликемично натоварване може значително да намали тежестта на акнето и да подобри инсулиновата чувствителност. Затлъстяването и инсулиновата резистентност са относително високи при западната диета / начин на живот и са неразривно свързани с акне и други системни заболявания. Следователно те могат да бъдат повлияни положително от диетични ограничения с нисък гликемичен индекс.
“Западната диета“ е диетичен режим, характеризиращ се с големи количества захарни десерти, рафинирани зърнени храни, високо съдържание на протеини, млечни продукти с високо съдържание на мазнини и напитки с високо съдържание на захар. Храни с висок гликемичен индекс (> 70), включително глюкоза, бял хляб, бял ориз и шоколад, стимулират отделянето на инсулин от бета клетките на панкреаса.
Млечни храни - смята се, че млечните храни дирекрно доставят екзогенни полови хормони и активират акнето. Левцинът, който се среща в суроватката и прясното мляко има директно негативно действи за акнето.
Богата на месо диета, също заради левцинът, тютюнопушенето, използването на грим, който не е на водна основа, кокосово масло, който е продукт с висок комедогенен идекс и други.

Как се отразява това състояние на кожата на емоционалното състояние на дамите в тази възраст?

Психосоциалното въздействие на акнето оказва неблагоприятно влияние върху множество измерения на качеството на живот на пациентките. Наблюдават се негативни ефекти върху самовъзприятието, социализацията, емоционалното състояние и дори в професионалната реализация. Това негативно възприятие на външния вид може да доведе у по-чувствителни пациенти до тревожност и депресия.

Какви съвети за правилната грижа при такъв тип кожа бихте дали?

Акнето се лекува с комбинация от много правилни решения и постоянство. На първо място, пациентките трябва да се чувстват спокойни, защото има решение на проблема. Потърсете съвет от специалист-дерматолог. В аптечната мрежа се продават подходящите продукти за сигурно и дълготрайно справяне с неприятните прояви на акне. Продукти, които комбинират в себе си ексфолиращо действие (за намаляване броя на наличните затворени комедони), но и не по-малко важно да имат щадящи и успокояващи свойства, имат добра ефективност. Например Effaclar ултраконцентриран серум, който благодарение на изключително подходящия и балансиран състав, помага за намаляване броя на наличните затворени комедони и също така много важно е да се каже, че отново блгодарение на състава, осигурява превенция на появата на микрокомедони – основната и първа патологична единица на акнето - всичко започва от тях. Effaclar ултраконцентран серум намалява последиците от акне - това са пигментациите - кафявите и лилавочервеникави петна след преминаване на упоритите “пъчици“. При акне след 25-30-годишна възраст нашите пациенти се притесняват освен от несъвършенствата от акне, също и за появата на първите линии и фини бръчици. В допълнение, серумът също така показва обещаващи резултати върху признаците на стареене на кожата. Обръщайте внимание на хигиената на кожата – редовното ѝ почистване с подходящи за този тип кожа продукти, декоративната козметика, която ползвате да бъде некомедоногенна. И не на последно място – обръщайте внимание на съня, спокойствието и като цяло на начина на живот.