СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА ИЛИ ПРОСТО СУХА КОЖА?
ОТ ПРИЧИНИТЕ ДО РЕШЕНИЯТА

Article Read Duration 7 минути за четене

Сухата кожа се появява, когато повърхностният липиден слой се засяга от външни фактори (студено време, твърда вода, агресивна козметика и др.). Кожата се усеща опъната, могат да се появяват напуквания и раздразнение. Решението? Подхранващи, успокояващи и защитни кремове. За разлика от сухата кожа, склонната към атопия кожа е често придружена със сърбеж и раздразнение. Засяга главно деца, но и възрастни могат да страдат от същото състояние. Въпреки че кожата, склонната към атопия е суха, да имате суха кожа, не означава, че страдате от атопична екзема. Важно е да знаете разликата: Докато промените в начина на живот може да подобрят и двете състояния, и за атопичната екзема, и за сухата кожа, за грижа се използват успокояващи средства, а в допълнение за атопичната екзема лекарите предписват кортикостероидни кремове при необходимост.

КАКВО ПРИЧИНЯВА СУХАТА КОЖА?

Защо се появяват придружени със сърбеж сухи участъци върху кожата?

Сухата кожа се появява върху лицето или тялото, когато кожата ни губи способността си за защита - когато „бариерната функция на кожата” или защитният хидролипиден слой са отслабени. По-малко и по-малки липиди се произвеждат на повърхността на кожата. Кожните клетки губят капацитета си да задържат вода, която впоследствие се изпарява.

Различни фактори могат да причинят сухота и сърбеж на кожата:

  • Генетика (сухата кожа може да се унаследи)
  • Много ниски температури и вятър
  • Горещ и сух климат
  • Централно отопление и колебания във вътрешната и външната температура
  • Слънчеви лъчи (UV лъчи)
  • Агресивни продукти (или изсушаващи кожата) като сапун
  • Аромати и други добавки в неподходящи продукти

Как да установите дали имате суха кожа

За да разберете дали имате суха кожа, задайте си следните въпроси:
  • Груба ли е на допир кожата?
  • Чувствате ли я като „опъната”, сякаш "не е точния размер"?
  • Забелязвате ли напуквания или излющвания по повърхността?

Ако отговорите с да на някои или всички от посочените въпроси, вероятно имате суха кожа. Ако в допълнение към тези признаци, основният ви симптом е прекомерен сърбеж, най-вероятно имате склонна към атопия кожа. Натиснете ТУК , за да разберете повече за разликата между сухата и склонната към атопия кожа.

СЪВЕТИ ЗА НАЧИН НА ЖИВОТ
ПРИ СУХА КОЖА

Ако живеете в сух район, помислете за овлажнител за вашия дом

• Избягвайте прекаленото затопляне на помещението, в което спите. Не трябва да ви е студено, но пробвайте да изключите отоплението нощем през зимата или оставяйте прозореца отворен през лятото

• Взимайте кратки, хладки душове или вани, вместо горещи такива

• Подсушавайте грижливо с потупване, а не с търкане

• Уверете се, че пиете достатъчно вода. Стремете се да превърнете в навик пиенето на вода, докато работите (ако работата ви позволява) и пийте много преди и след всяко тренировка или при горещо време

• Използвайте адаптирани за ежедневна грижа продукти: Измивайте с нежни продукти, като гелове без сапун или мицеларна вода и нанасяйте подхранващи, овлажняващи кремове, за да успокоите и защитите кожата. Продължете да четете, за да научите препоръките на нашите специалисти.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ
СУХАТА, ЛЮЩЕЩА СЕ КОЖА

Грижа за сухата кожа на лицето

За лицето спазвайте режим за почистване и овлажняване с помощта на апартирани за суха кожа продукти. Почиствайте с нежно почистващо средство без сапун, като TOLERIANE caring wash измиващ крем и спазвайте адаптирана ежедневна грижа за суха и чувствителна кожа с TOLERIANE Sensitive Riche за интензивно успокояване възстановяване на кожата.

Грижа за сухата кожа на тялото

За да са ефикасни хидратиращите емолиенти, не е задължително да са с плътна и мазна текстура или трудни за разнасяне! За суха кожа на тялото изберете продукт като LIPIKAR Lait Липидовъзстановяващо мляко,което успокоява и възстановява кожата като лек, бързопопиващ и изключително хидратиращ емолиент. Нанасянето на хидратиращ продукт за тяло трябва да бъде удоволствие, като редовната хидратация е от съществено значение за намаляване на дискомфорта, свързан със сухата кожа. Допълнителен съвет: Нанасяйте вашия емолиент за тяло ежедневно, особено след баня.

 

Смяна на сезона? Смяна на крема!

 

Така, както бихте носили по-дебели дрехи през зимата и по-тънки през лятото, изберете по-обогатени текстури на крема през зимата и по-леки през лятото. Защо? През зимните месеци кожата обикновено става много по-суха.Студът, вятърът, твърде силното отопление и резките амплитудивъв вътрешните и външните температури са все фактори, които засягат и изсушават вашата кожа.
Ако чувствате, че състоянието на кожатa се променя в зависимост от сезона, изпробвайте подходящите за студените месеци формули, като LIPIKAR Baume AP+M за тялото. А през лятото, когато кожата не е толкова суха, изберете по-леки текстури като LIPIKAR Lait за тяло.

Погрижете се за сухата кожа на ръцете

Сухата кожа на ръцете може да е истинско предизвикателство, тъй като непрекъснато използваме ръцете си, а и те често са в контакт с вода. Кремовете за сухи ръце трябва да се използват често през деня, особено през зимните месеци. Вижте по-долу съветите ни, ако ръцете ви са раздразнени или ако страдате от раздразнение или склонна към атопия кожа на ръцете .

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА
ПОСТОЯННО РАЗДРАЗНЕНАТА КОЖА

Напукване и раздразнение: Общо оплакване, което се среща

Около 20% от населението страда от хронично раздразнена кожа. Проявите са напукване, особено в изложените на студ зони, като устни и ръце, или зони, които са обект на търкане. Сухи и груби участъци могат да се появят по бузите, около устата и по ръцете, особено при децата. Някои хора страдат от „перлеш”, състояние, при кеото се наблюдават възпаления в ъгълчетата на устните (да не се бърка с херпеси, които са причинени от вирус).

Много хора се чувстват объркани и обезпокоени, тъй като сухите участъци и зачервявания често са видими. Те се страхуват от лятото и излагането на кожата си на плажа, и дори се отказват да плуват заради състоянието си. Ясно е, че раздразнената кожа може да има сериозно въздействие върху живота на човека. За щастие, с помощта на някои полезни навици и правилните специализирани продукти за грижа, състоянието на сухата или много суха кожа може да се подобри.

Както винаги добрите навици за ежедневна грижа са задължителни при грижа за вашата склонна към атопия кожа:

• Нанасяйте на раздразнените или увредени зони на кожата с Roche-Posay Thermal Spring Water

• Ако е необходимо, използвайте защитна превръзка върху засегната зона

• 2 или 3 пъти дневно нанасяйте продукт за защита на кожата и ускоряване на възстановяването като CICAPLAST Baume B5

• Ако зоната е изложена на слънце, използвайте продукт със слънцезащитен фактор (SPF) върху увредена,раздразнена кожа за предотвратяване на риска от пигментни петна (постинфламаторна хиперпигментация, PIH). CICAPLAST Baume B5 SPF50 филтрира UV лъчите, на които се дължат кафявите петна

• Използвайте подходящ за суха и чувствителна кожа грим като TOLERIANE Cream Foundation

Особено за ръцете

Редовно нанасяйте крем за ръце. Раздразнената кожа е по-чувствителна към аромати и определени съставки, така че изберете внимателно вашия крем за ръце. CICAPLAST Mains възстановяващ бариерен крем за ръце е решение без алкохол и аромат за успокояване, възстановяване и защита на сухите, напукани ръце. Тестван е върху увредени ръце и е ефективен както за домашна, така и за професионална употреба.

• Използвайте специално разработено измиващо средство за ръце за раздразнена, суха кожа като CICAPLAST Lavant B5

• Ако ръцете са регулярно в контакт с вода, храна и други, обмислете използването на защитни ръкавици (но внимавайте за алергия към латекс)

• При домакински дейности и дейности на открито (напр. миене на чинии, градинарство), използвайте памучни ръкавици под стандартните домакински или други ръкавици

КАКВА Е РАЗЛИКАТА
МЕЖДУ СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ И СУХАТА КОЖА?

Дали имам склонна към атопия или суха кожа?

Склонната към атопия кожа и сухата кожа са различни състояния.

  -   В случай на суха кожа, защитната кожна бариера (или „хидролипиден филм”) отслабва под въздействие на външни агресори (замърсяване, агресивни продукти, студено време и други), които водят до видима сухота, излющване, напукване.

  -  Склонна към атопия кожа (атопичен дерматит) е нещо съвсем различно. Това е състояние, което засяга главно бебета и деца под пет години, въпреки че от него могат да страдат и възрастни. При склонност към атопия кожата е суха по природа (това означава, че е природно суха, дори ако не се излага на агресивни продукти или външни агресии), което позволява на дразнещите вещества или алергени в околната среда (домашни акари, полени, неподходящи прахове за пране и други) да се абсорбират от кожата и да причинят прекомерно раздразнение. Накратко казано, склонната към атопия кожа е алергично състояние, което засяга главно децата и често върви ръка за ръка с други състояния като aстма и aлергичен ринит (сенна хрема).

Склонна към атопия кожа или суха кожа: открийте разликите

Симптомите за суха кожа и склонна към атопия кожа са различни.
В случай на суха кожа, може да изпитате усещания за опъване, парене или лек сърбеж, но сърбежът (или „пруритус”) е много по-изявен при склонната към атопия кожа.
При склонната към атопия кожа децата могат да страдат от прекомерен сърбеж поради сухота, който влияе на качеството им на живот и сън. 
Другата ключова разлика между сухата кожа и склонната към атопия кожа е местоположението на раздразненията. Сухата кожа може да се появи навсякъде по лицето или тялото, докато склонната към атопия кожа обикновено се проявява по лицето и скалпа на бебетата и в кожните гънки, над лактите и зад коленете при децата.
Натиснете ТУК, за да научите повече за склонната към атопия кожа.

Склонна към атопия кожа или суха кожа: решения

Склонната към атопия кожа е алергично състояние, което се свързва с прекомерно сухи участъци, склонни към сърбеж, с типично разположение по тялото. Локално се прилагат кортикостероидни кремове при обостряне и успокояващи средства като LIPIKAR Baume AP+М за поддържане. LIPIKAR Baume AP+М моментално успокоява склонната към атопия и изключително суха кожа. Прилаган ежедневно, той разрежда обострянето на пристъпите на интензивна сухота. Още повече, той е подходящ за цялото семейство, от новородени и бебета до възрастни.

Сухата кожа по лицето най-добре се третира с обогатен хидратиращ крем като TOLERIANE SENSITIVE Riche, докато сухата кожа на тялото може да бъде успокоена и хидратирана с LIPIKAR Baume AP+M (за да го използвате, не е нужно да имате склонна към атопия кожа) или LIPIKAR Lait, ако предпочитате по-лека текстура. За подсилване на кожната бариера и успокояване на засегнатите зони по кожата, се доверете на дерматологично изпитания успокояващ балсам CICAPLAST Baume B5.

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАРАЗЕН.

ГРЕШНО

Атопичният дерматит или склонността на кожата към атопия е състояние с наследствена обремененост и не е заразно. Лечението на симптомите на атопичния дерматит се базира на заместители на сапуна, емолиенти и локално прилагани кортикостероиди при необходимост.
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
ИЗЧЕЗВА ВЪВ ВРЕМЕТО.

ВЯРНО

При децата обичайно атопичният дерматит трае от няколко месеца до години. При ½-та от тях, проявили атопия като бебета, състоянието отшумява до 5-годишна възраст. В някои случаи атопията продължава до зряла възраст. Не съществува конкретно лекарство за нея, но състоянието може да бъде контролирано с правилната грижа.
Научете още

ОБОСТРЯНЕТО НА АТОПИЧНАТА ЕКЗЕМА МОЖЕ
ДА БЪДЕ ПРОВОКИРАНО ОТ СТРЕС.

ВЯРНО

Не е съвсем ясно защо, но специалистите споделят, че емоциите, уплахата и стресът играят значителна роля за обостряне на състоянието. Все пак склонността на кожата към атопия има наследствена предраположеност. Ако стресът се явява причинител за вас, потърсете техники за управление на стреса.
Научете още

МОЖЕ ЛИ ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ
ДА ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА?

ВЯРНО

Определени храни могат да действат като причинител на възпаление и да доведат до обостряне. Ако смятате, че храната може да бъде утежняващ фактор за вашата кожа или за тази на вашето дете, посетете лекар, тъй като той може да извърши кръвни тестове и тестове чрез убождане, за да провери дали сте алергични към различни храни (обичайните алергени са фъстъци, мляко, соя, брашно, риба и яйца).
Научете още

ЗНАЕТЕ ЛИ,
ЧЕ?

LIPIKAR BAUME AP+М е тестван при 14 180 пациенти в 29 клинични проучвания под дерматологичен контрол.

РАЗПОЛАГАМЕ С
ГАМА ПРОДУКТИ И ЗА ТОВА

TOLERIANE е гама от продукти, предназначена да хидратира, успокои и защити чувствителна или склонна към алергия кожа.

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим дори един случай на алергия, се връщаме към реформулиране на продукта
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само най-необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Поносимостта на нашите продукти се тества върху най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, атопична, увредена или отслабена при лечение на онкологични заболявания.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА
КОЖАТА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ