ДАЛИ Е АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ ИЛИ САМО СУХА КОЖА?
ОТ ПРИЧИНИТЕ ДО РЕШЕНИЯТА

Img_ДАЛИ Е АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ ИЛИ САМО СУХА КОЖА? ОТ ПРИЧИНИТЕ ДО РЕШЕНИЯТА

Сухата кожа е налице, когато липидната или мазна бариера на повърхността на кожата e "оголена" от външни фактори(студено време, твърда вода неподходяща козметика и др. ). Кожата се усеща опъната, появават се напукване и раздразнение. Решението?Подхранващи, успокояващи и защитни кремове. За разлика от сухата кожа, атопията може да причини сърбящ обрив. Предимно засяга децата, но възрастните също могат да страдат от това състояние на кожата. Въпреки че кожата при атопия е суха, това че имате суха кожа не означава, че имате атопия. Важно е да знаете разликата: Докато промените в начина на живот могат да се направят с цел подобряване на състоянието на кожата, и атопията и сухата кожа се лекуват с емолиенти, а лекарите предписват и стероидни кремове при атопия.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА СУХА КОЖА?ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВАТ СУХИ И СЪРБЯЩИ УЧАСТЪЦИ ПО КОЖАТА?

Сухотата се появява на лицето или тялото, когато нашата кожа загуби способността да се самозащити - функциите на кожната бариера или защитния й слой са отслабени. Все по-малко липиди се произвеждат на повърхността на кожата, а клетките не успяват да задържат нужното количество вода. 

Факторите, които могат да предизвикат суха кожа с усещане за сърбеж, са:

 • Наследствени (сухата кожа може да е явление в семейството)
 • Ниска температура или вятър
 • Горещ и сух климат
 • Централно отопление и разлика в температурата вътре и навън
 • Слънчева светлина (UV светлина)
 • Груби продукти като астригентен (изсушаващ кожата) сапун
 • Парфюми и други добавени вещества в неподходяща козметика

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ КОЖАТА ВИ Е СУХА

За да разберете дали имате суха кожа, задайте си следните въпроси:
 • Кожата груба ли е при докосване?
 • Усещате ли опъване?
 • Забелязвате ли напукване и лющене?
Ако отговорът ви е "да" на един или на всичките въпроси, вероятно имате суха кожа. Ако освен тези признаци, налице е интензивен сърбеж, вероятно кожа Ви е предразположена към атопия.

СЪВЕТИ
ЗА СУХА КОЖА

 • Взимайте кратки и хладки душове или вани, вместо горещи
  • Нежно потупвайте вместо да търкате кожата
  • Бъдете сигурни, че приемате достатъчно вода. Опитайте се да си наложите да пиете вода и по време на работа (ако работата ви го позволява), пийте повече преди и след тренировка и в горещите дни
  • Използвайте измиващи продукти без сапуни или мицеларни води и нанасяйте хидратиращи кремове, за да успокоите и предпазите кожата.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ
ОТ СУХА КОЖА, КОЯТО СЕ ЛЮЩИ


ГРИЖА ЗА СУХА КОЖА НА ЛИЦЕТО

За лицето следвайте ритуал за почистване и хидратация, като използвате продукти, подходящи за суха кожа. Почистете с нежен продукт без сапун като TOLERIANE caring wash и продължете с експертна дневна грижа за суха към много суха чувствителна кожа като TOLERIANE Ultra, дневен хидратираш крем или TOLERIANE Sensitive Riche за интензивно възстановяване на горните слоеве на кожата.

ГРИЖА ЗА СУХА КОЖА НА ТЯЛОТО

Ефективните хидратанти трябва да са леки и да не са мазни, за да бъдат лесни за нанасяне! За сухата кожа на тялото, изберете продукт като LIPIKAR Lait, който успокоява и възстановява кожата. Нанасянето на хидратант трябва доставя усещане за удоволствие, тъй като редовното хидратиране е от съществено значение за намаляване на ефектите от сухата кожа. Допълнителен  съвет: Нанасяйте лосион през деня, след всеки душ или вана. 

СМЯНА НА СЕЗОНА? СМЯНА НА КРЕМА!

Така както през зимата носите по-дебели дрехи, а през лятото - по леки, опитайте се да изберете крем с по-богата текстура за зимата и по-лека за лятото. Защо? През зимните месеци кожата е склонна да става по-суха. Студът, вятърът, прекомерното отопление и разликата в темпеатурите навън и вътре са всички фактори, които утежняват и изсушават кожата.
Ако усещате, че състоянито на кожата Ви се променя според сезона, пробвайте формули, подходящи за зимата като HYDRAPHASE Intense Rich за лице и LIPIKAR Baume AP+M за тяло. През лятото, за разлика, когато кожата е по-мазна, изберете леки текстури като TOLERIANE Ultra за лице и LIPIKAR Lait за тяло.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ И ЗА КОЖАТА НА РЪЦЕТЕ

Сухите ръце могат да бъдат истинско предизвикателство, тъй като постоянно ползваме ръцете си и те са в редовен контакт с вода. През деня често трябва да се използват кремове, особено през зимните месеци. Вижте нашите препоръки по-долу, ако Вашите ръце са раздразнени или страдате от дерматит/атопия.

КАК ДА СЕ ПОГРИЖИТЕ ЗА
ПОСТОЯННО РАЗДРАЗНЕНА КОЖА


НАПУКВАНЕ ИЛИ РАЗДРАЗНЕНИЕ НА КОЖАТА

Около 20% от населението страда от хронично раздразнена кожа. Това приема форма на напукване, особено зоните, които са изложени на студ като устните и ръцете, или зони, които са обект на търкане. Сухитеи груби петна могат да се появят на бузите, около устата и на ръцете, най-вече при децата. Някои хора страдат от "перлеш", цепване в края на устните (да не се бърка с херпес, който е причинен от вирус).

Много хора се чувстват засрамени или осуетени, тъй като сухите петна и обриви са често видими. През лятото се страхуват да изложат кожата си на слънце на плажа и дори отказват да влезнат във водата. Раздразнената кожа оказва влияние върху качеството на живот. За щастие, с няколко добре изградени навици и правилната експертна грижа за кожата, сухата към много суха кожа може да подобри състоянието си.

Примерна еждневна рутина:

 • При небходимост, използвайте предпазна марля върху засегнатите зони
 • 2 или 3 пъти дневно, нанасяйте продукт като CICAPLAST Baume B5, формулиран да предпазва кожата и да ускори нейното възстановяване
 • Ако зоната е изложена на слънце, използвайте продукт със SPF (Слънцезащитен фактор) наранена, заздравяваща кожа, за да предотвратите риска от кафеви петна (пост-възпалителна хиперпигментация, PIH)
 • Използвайте подходящ грим за суха и чувствителна кожа като TOLERIANE Cream Foundation
ПРИ РЪЦЕТЕ
 • Нанасяйте редовно крем за ръце. Раздразнената кожа е по-чувствителна към аромати и конкретни съставки, затова внимателно подберете Вашия продукт. CICAPLAST Mains е без алкохол и без аромат, успокоява, възстановява и предпазва сухите и напукани ръце. Тестван върху повредени и преработени ръце, подходящ за домашна и професионална употреба
 • Използвайте специфично формулиран измиващ продукт за ръце със суха и раздразнена кожа
 • Ако ръцете Ви са в постоянен контакт с вода, храна и др., обмислете да използвате предпазни ръкавици (но внимавайте за алергии към латекс!)

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СУХА КОЖА И КОЖА, ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНА КЪМ АТОПИЯ?

СУХА ЛИ Е КОЖАТА МИ ИЛИ Е ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНА КЪМ АТОПИЯ?

Атопията и сухата кожа са различни състояния.

 • В случай на суха кожа, защитната бариера на повърхността (или хидролипидният филм) е отслабена от външни агресори (замърсяване, груби продукти, студено време и др.), които водят до видима сухота, лющене и напукване.
 • При кожа, склонна към атопия (атопичен дерматит) е малко по-различно. Това е атопично (алергично) състояние, което основно засяга бебета и деца до 5 години, въпреки че може да е налице и при възрастните. Кожата е постоянно суха, позволявайки на дразнещите и алергенни вещества в околната среда (прах, полен, неподходящи препарати за пране и др.) да проникнат в кожата и да причинят силно възпаление. Съсотоянието обикновено е съпроводено с астма и алергичен ринит (сенна хрема).

СУХА КОЖА СРЕЩУ КОЖА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ: ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Симптомите на двата типа кожа също са различни. 
При сухата кожа може да имате неприятно усещане като парене, лек сърбеж или мравучкане, но сърбежът е много по-изразен при кожа, предразположена към атопия. In atopic eczema, Децата могат да страдат от обострен сърбеж, породен от сухота, който засяга качеството им на живот и сън.
Друга ключова разлика е мястото на раздразнението. Сухата кожа може да се появи навсякъде по лицето и тялото, докато атопичната основно се забелязва на лицето и скалпа на бебетата, в гънките на кожата, на лактите и зад коленете при децата.

АТОПИЯ СРЕЩУ СУХА КОЖА: РЕШЕНИЕ

Атопичната кожа е алергично състояние, свързано с инензивно сърбящи сухи места, които са с типично разпределение по тялото. Третира се с локални стероидни кремове по време на пристъпите и емолиенти като LIPIKAR Baume AP+M. LIPIKAR Baume AP+М бързо успокоява атопичната и много суха кожа. Нанасян ежедневно, той разрежда пристъпите на обострена  сухота. Подходящ е за цялото семейство, от бебета до възрастни.

Сухата кожа на лицето може да бъде овладяна с богат хидратиращ крем като Hydraphase Intense Rich, докато сухата кожа на тялото може да бъде успокоена и подхранена с LIPIKAR Baume Ap+M (не е нужно да имате атопична кожа, за да го използвате!) или LIPIKAR Lait, ако предпочитате по-лека текстура. За заздравяването на функциите на кожната бариера и успокояване на подсечените участъци на кожата, потърсете дерматологично тестван успокояващ балсам като CICAPLAST Baume B5.

Препоръчваме

Вижте всички статии

La Roche-Posay препоръчва

Вижте всички продукти
26206Lipikar Baume AP+M153337875696548LipikarТяло|Бебе/HERO SKU|Подхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Подхранва и успокояваТяло|БебеHERO SKU|Подхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Подхранва и успокоява0.00
v_sticker-microbiome-science_v1.png
, от La Roche-POsay