Фокус върху...

Атопичният дерматит, състояние на алергична кожа, което се характеризира с екстремна сухота.

Img_Атопичният дерматит, състояние на алергична кожа, което се характеризира с екстремна сухота.

Атопичната екзема, която често се нарича и атопичен дерматит, е състояние на кожата, което се наблюдава все по-често. По време на пристъпите на обостряне, по кожата се усеща сърбеж, понякога започва да секретира и да се образуват рани. За да се намалят броя на пристъпите, много е важно да се избягва контакт с алергени и редовно да се нанася емолиентен продукт.

????????

Често срещано състояние на кожата

Атопичната екзема или атопичния дерматит е често срещано състояние на кожата, което често се появява за първи път на около 3-месечна възраст, но понякога дори и по-рано. При новородените, атопичният дерматит най-често се открива по лицето и по-конкретно на бузките и брадичката. С годините, лезиите се локализират предимно на врата, кожните гънки и сгъвките на лактите, китките и зад колената. След всеки пристъп на обостряне, следва фаза на ремисия. Тези пристъпи на обостряне често започват с обикновено зачервяване на кожата, съпроводено със сърбеж. Кожата става суха и груба на определени зони, след което започва да секретира и да се образуват рани.

????????

Причината: изключително суха кожа

Повечето хора с този проблем имат генетична предразположеност. Тези, които са засегнати от това състояние на кожата, имат високореактивна имунна система. Също така, атопичната кожа винаги е съпроводена и с тежка сухота.
Тъй като кожната бариера е увредена, алергените от околната среда имат възможност да проникнат в по-долните слоеве на епидермиса. По този начин те стимулират имунната система, която реагира бурно. Това провокира поява на клиничните белези на атопичен дерматит: сърбеж, възпаление и секретиране. Факторите на околната среда също са обяснение за нарастващата бройка на хората с този проблем през последните години: замърсяване, пасивно тютюнопушене, и т.н.

?????????

Третиране на проблема: дермокортикостероиди и емолиентни продукти

По време на пристъпите на обостряне: дерматолозите предписват кремове или унгвенти, които съдържат кортикостероиди, наречени дермокортикостероиди (ДА СЕ ПОЛЗВАТ САМО ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ!). Това помага за третиране на лезиите, веднага след тяхната поява.
След изчезване на лезиите, емолиентите са продуктите, които хидратират и възстановяват екстремно сухата кожа. Използването им също така предпазва от повторен пристъп на обостряне. Тези продукти трябва да се нанасят ежедневно на цялото тяло, веднъж или два пъти дневно.
За намаляване на броя пристъпи на обостряне, ние ви препоръчваме да: 

  • вземате душ, вместо вана;
  • използвате деликатен почистващ продукт за тяло, без парфюм, вместо обикновен сапун;
  • носите памучни дрехи от памучни материи, вместо вълнени или синтетични такива;
  • поддържате не много високи температури в помещенията, които обитавате.
В повечето случаи симптомите на атопичен дерматит отшумяват преди юношеството.  

За повече информация, моля свържете се с вашия дерматолог.

Препоръчваме

Вижте всички статии