3 въпроса към специалист

Почистването на мазната кожа изисква особено внимание.

Img_Почистването на мазната кожа изисква особено внимание.

Мазната кожа е често срещан тип кожа, особено по лицето и скалпа. Появява се когато мастните жлези на кожата функционират свръхактивно и произвеждат прекалено много себум. Този тип кожа изисква повишено внимание при почистване и нанасяне на грим. Прочетете съветите на дерматолог по тази тема.

Какви са симптомите, които наблюдавате, когато някой се оплаква от мазна кожа?

Пациентите може да имат лъщяща кожа в централните части на лицето, най-често на челото и носа.

Обикновено порите са разширени и кожата е удебелена. При най-тежките случаи се усеща мазен филм при докосване на кожата. Себореята по скалпа прави косата да изглежда мазна и слепнала. Пациентките често споделят, че имат проблем и с техния грим.

Какви съвети относно почистването на кожата им давате?

Почистването на мазната кожа изисква специално внимание.

Обяснявам на моите пациенти, че кожата винаги реагира противоположно на начина, по който те искат: колкото по-интензивно те искат да премахнат себума, толкова повече кожата ще го произвежда, за да го възстанови. Ето защо е много важно да се използват продукти, специално формулирани за този тип кожа и да се избягват такива, които са твърде агресивни. Често предписвам мицеларна вода или почистващ продукт, който се изплаква с вода. Кожата трябва да се почиства деликатно вечерта.

Какво препоръчвате за хидратиране на такъв тип себорейна кожа?

Парадоксът е, че ролята на себума е да предпазва кожата от изсушаване.

Но, понякога мазната кожа започва да се лющи на повърхността, което води до развитие на себореен дерматит в центъра на лицето. Пациентите трябва да използват продукти, които са специално формулирани за този тип кожа. Аз предписвам козметика на водна основа, които хидратират, за да няма наслояване "мазно върху омазнена кожа". Подбирам хидратиращи кремове, но с матиращ ефект, за да се намали лъщенете на кожата.

Препоръчваме

Вижте всички статии